Wat maakt iemand nu een goede Personal Trainer? Ik heb er een mening over, het is dus niet waarheid maar geschreven vanuit mijn perspectief. Een misschien (in eerste instantie) een niet veel voorkomende blik op de branche, echter denk ik dat dit de professionalisering is die we in Nederland nodig hebben.
Tegenwoordig lijkt het alsof er meer personal trainers bestaan dan mensen: een frustratie voor de gevestigde orde in PT-Land. Iedereen mag personal trainer zijn en iedereen mag zich zo noemen. Met een vrij simpele opleiding voor Personal Trainers mag je je al begeven in het veld van de echte professional. Het gevolg dat een Personal Trainer niet zou helpen en de gevestigde orde is meestal eerst bezig met het afleren van sprookjes en mythen. Ik gun in ieder geval die Personal Trainer die begrijpt dat je niet direct dik zal worden van suiker en gluten heel veel klanten. Tijd voor differentiatie.
Bewegen is beter dan zitten
Het is natuurlijk iedereen gegund om personal trainer te worden. Echter is nog steeds onbekend wat de standaard is om personal trainer te kunnen worden, ook al zijn er echt wel goede opleidingen. Hoe kun je nu beoordelen of je daadwerkelijk een goede trainer bent? Zorg dat je onderscheidend bent. Hoe je dat doet? Begin eens met denken aan wat mensen over jou vertellen op verjaardagen.
Eigenlijk zijn mensen op verjaardagen bedrijven aan het analyseren en een prijs-kwaliteit oorlog aan het voeren.
Eigenlijk zijn mensen op verjaardagen bedrijven aan het analyseren en een prijs-kwaliteit oorlog aan het voeren. ‘Wat betaal jij?’ ‘Hoeveel ben jij al afgevallen en wat doe jij daarvoor?’ ‘Wat mag jij wel en wat mag je niet?’ ‘Welke oefeningen doe jij?’ ‘Hoe lang is jouw workout per keer?’. Leer mij de gesprekken eens kennen.
Mensen praten aan de hand van praktische voorbeelden. In het kringgesprek bij de zojuist genoemde verjaardag zegt iemand tegen je: “Weet je wat je moet doen? Het komkommer-dieet. Dat heeft mij zo goed geholpen.” Als ze vervolgens een foto laat zien van haar trainer, verzucht je “Zo, wat een grote spierballen en ook nog een sicke sixpack… Nou, die heeft er vast verstand van”. Als we hier even een conclusie uit halen, dus als iets werkt dan moet iedereen het doen?? Waarom komt nu dat spreekwoord met schapen in me op…?
“Weet je wat je moet doen? Het komkommer-dieet. Dat heeft mij zo goed geholpen.”
Komkommer dieet, werkt wel alleen niet vol te houden
Het feit dat een personal trainer een sixpack heeft, kan ook betekenen dat zijn genetische potentie gunstiger is dan bij een ander. Dat wil nog niet zeggen dat hij mensen verder kan helpen. En wat bij hem of bij iemand anders heeft geholpen, werkt bij de ander weer niet. Dus: tijd om te bedenken wat jou uniek maakt, zodat dat ene familielid iets anders over je kan vertellen dan dat je een strak & lekker lijf hebt.
Wat het mooiste zou zijn? Als jouw klant veel meer resultaat kan behalen in minder tijd, met minder moeite en met veel meer leuke dingen ernaast. Dat maakt jouw aanpak enorm uniek en promoveert jouw bedrijf tot de sappigste roddel van de avond.
Wat maakt iemand nu een goede personal trainer?
Veel trainers benaderen personal training alsof het een strafkamp is, terwijl een goede trainer zijn werkwijze baseert op het dagelijks leven. Hij helpt jou om je gedrag te veranderen, hij vertelt je niet zozeer wat goed is en wat niet goed is (want diep van binnen weet iedereen dat zelf ook wel).
Veel trainers benaderen personal training alsof het een strafkamp is, terwijl een goede trainer zijn werkwijze baseert op het dagelijks leven
Inspirerende peptalks zijn voor even
Voeding is een keuze, een belangrijke keuze. Trainen is ook een keuze, en bijzaak. Het is de perfecte manier om je wilskracht te managen en met een klein beetje geluk lekker te shapen. Maar hoe maak je nu de juiste keuzes? Een goede personal trainer helpt je daarbij.
Stel je voor: afvallen met bier, wijn, chips, etentjes, uitgaan, chocola en maar een uurtje per week trainen. Klinkt als een mooi Tell Sell-verhaal, maar het kan wel gewoon. Als je personal trainer bent, kom je hopelijk vanzelf op het punt dat je iets consistent doet. Jij weet als het goed is dat dat vele malen belangrijker is dan twaalf weken lang leven als een maniak.
Voor afvallen moet je niet bij een PT zijn.
Veel consumenten komen bij een trainer om af te slanken, maar als resultaat uitblijft dan modderen we gewoon stilletjes door — zonder dit op tafel te leggen. Zodra je dit als trainer zijnde bespreekt kan het zomaar zijn dat je klant een onvrede uitspreekt en misschien wel wil stoppen. Hoe voorkom je dit? Zoek een methodiek die voor je klant goed vol te houden is. Als doelstelling kan je tegenwoordig ook ‘consistent blijven sporten’ noemen op het intakeformulier. Het is een doelstelling die voortvloeit uit meerdere mislukte afvalpogingen.
Stel je voor: afvallen met bier, wijn, chips, etentjes, uitgaan, chocola en maar een uurtje per week trainen. Klinkt als een mooi Tell Sell-verhaal, maar het kan wel gewoon.
Er is geen magie bij afvallen, alleen een calorierestrictie
Je moet als trainer een ander geluid zijn, want mensen worden moe van dezelfde sprookjes ‘Minimale inzet, maximaal rendement’. Die sprookjes werken uiteindelijk toch niet. Een goede trainer maakt de trainingen vooral heel leuk en heel veilig. Als een klant geïnteresseerd is in een specifieke discipline en dat ook nog eens leuk vindt, dan is dat fantastisch, want daar kun je op inspelen met je trainingen. Alleen krijgt een trainer vaak te maken met onkunde. Van zichzelf. Aan de trainingen van de trainer zie je wat voor trainer het is en waar zijn interesses liggen. En als de interesse van de trainer wisselt, dan wisselen de trainingsmethoden vaak weer mee.
Alleen krijgt een trainer vaak te maken met onkunde. Van zichzelf.
Wat sommigen personal trainers verkopen
Wil de trainer die latin dance en volksdansen toejuicht opstaan? Uiteindelijk gaat het om relatief meer bewegen, niet obsessief, en vooral doen wat jij leuk vindt. Als jouw trainer toevallig fitness als hobby heeft en jij kunt je daar ook in vinden, dan is dat prima. Pak daarbij nog het magische woord ‘calorierestrictie’ en voeg dat toe aan het recept.
Hoppa, je bent er. Neem jij nog drie likjes van je biologische komkommer, dan pak ik even een blokje Tony. Of misschien wel twee. Wat ben ik toch een kwajongen.
Take Away Points:
- Investeer altijd in kennis
- Wees altijd kritisch naar jezelf
- Blijf altijd leergierig
- Leer om je kennis over te brengen aan de consument
Hey, niet weggaan. Blijf nog even hangen....
- Wil je nog meer lezen over het verkrijgen van nieuwe klanten? Dan kan je HIER kikken, daar staan alle blog op een rijtje.
- Ligt jouw interesse meer bij het ondernemen? Dan staat HIER nog een aardig waslijstje aan artikelen.
- Wil je weten hoe ik jou ga helpen? Een simpele druk op DEZE knop en je weet wat ik voor jou kan doen.
- Of mail me gewoon een keer een vraag, ik sta te springen om mijn kennis met je te delen!