15 jaar geleden werden nieuwe clubs geboren: de all inclusive clubs. Wat dit betekende?
Het WOW- effect in de fitnessbranche
Plekken waar je duiten neerlegt en gebruik kunt maken van de sauna, stoomcabine, gratis koffie/thee/limonade, groepslessen, begeleiding en natuurlijk het zwembad. En nog geen 10% van de mensen zwemt in dat zwembad — in mijn optiek was het altijd een heel duur aquarium waardoor mensen een contract tekenden. Want wie wil er nou niet zwemmen na het sporten. We noemen dit ook wel het WOW-effect.
All inclusive was hot. Dát alles voor die ene prijs? Wow, dat wil toch iedereen? Ja. Dat wilde iedereen. En daardoor wilde elke ondernemer ook een all inclusive club. Wat het gevolg was? De all inclusive clubs vlogen je om je oren.
Ik las ooit een onderzoek over de PT-branche. Hierin stond dat er 5 categorieën bestaan. Als je afdwaalt naar de laatste 3 categorieën, dan kom je uiteindelijk in de grootste vijver waarin de concurrentie moordend is. Je moet concurreren op prijs en niet op product. Immers: iedereen is personal trainer, iedereen vertelt je wel iets over voeding en het magische woord ‘lifestyle coaching’ mag ook niet ontbreken.
Uiteindelijk begeef je je onderaan in de categorie dus tussen de kauwgomballen verkopers.
Uiteindelijk begeef je je onderaan in de categorie dus tussen de kauwgomballen verkopers die bijklussen als personal bootcamp trainer en hardloopster Antoinette die een weekendcursus voedingsdeskundige heeft gedaan. Beide zijn euroknallers en de enige reden dat mensen bij hen blijven is omdat ze zo aardig zijn en van die mooie ogen hebben. Maar hey, zo hoort het niet, hè? Ikzelf wil prima bij een trainer trainen die vier keer zo goedkoop en minder aardig is met een slechte adem. Voor de consument is trainen trainen, kapot gaan is kapot gaan, zweten blijft zweten. Helaas heeft de gemiddelde consument een referentiekader waarin de hoogte van een hartslag en het ademtekort bepalen of iemand wel een goede trainer is.
Ik wil prima bij een trainer trainen die vier keer zo goedkoop en minder aardig is met een slechte adem.
De gemiddelde trainer denkt dat een bodybuildschema of een H.I.T. van Instagram voldoende is om mensen te mogen en kunnen begeleiden. Ik vraag weleens aan mensen ‘En wat maakt jouw trainer dan zo goed?’. Regelmatig hoor ik: ‘Ik ben echt sterker geworden in mijn core’, ‘Hij is gewoon echt een aardige en relaxte gast’, ‘Elke training ben ik echt kapot’ en ‘Ik kon 3 dagen niet lopen van de spierpijn’. Bij ieder antwoord moet ik even slikken en pink een traantje weg.
Bij ieder antwoord moet ik even slikken en pink een traantje weg.
Ja, de tsunami komt er weer aan: mensen willen zoveel mogelijk voor zo min mogelijk. En helaas betekent dat dat het percentage goede trainers ook kleiner zal worden, omdat er teveel aanbod gaat zijn. De consument zal altijd blijven rondsnuffelen. De slechte trainers zullen de personal trainers in het algemeen een slechte naam bezorgen.
Wat jij eraan kunt doen om geen all inclusive club te worden en een goede personal trainer te zijn? Zorg in ieder geval voor een goede service, een schone en opgeruimde locatie, betalingen die goed lopen. Kom je afspraken na, doe meer voor je klanten dan je buurman doet en loop je benen onder je lijf vandaan om je klant aan je te binden. Mensen houden van menselijk contact, dus wees meer mens, meer personal en minder een trainer.
Het was wel me wel weer een artikeltje he?
- Dit artikel is bizar vaak gelezen. Deel je dit ook in je netwerk voor jezelf?
- En ik zoek nog moeilijke vragen die ik kan beantwoorden, ik daag je uit.